Over ons

Karin Markus

In relatief korte tijd ben ik een persoonlijkheid van uitersten geworden. Had ik een keursjas aangetrokken die niet paste bij wat diep vanbinnen tot uiting wilde komen. Het werd een jarenlange zoektocht met vallen en opstaan. Een zoektocht waarin steeds duidelijker werd dat in mij zoveel gevoeligheid zat en ik totaal niet wist hoe ik daarmee moest omgaan. Ik leefde immers in een wereld waarin “verbinding met jezelf” hocus pocus was. Vanuit mijn functie als juridisch secretaresse voelde ik gedrevenheid op een constructieve manier in contact te zijn met cliënten en startte de opleiding tot Holistisch Life Coach niet wetende dat daarmee een startschot is gegeven tot het volgen van meerdere opleidingen op het gebied van Kinder- en Gezinstherapeut, Energetisch Therapeut en Systemisch Werk (ofwel Familie- en Organisatieopstellingen) en daarmee een flinke sprint in mijn persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Ik werk niet binnen kaders of systemen, omdat ik de visie draag dat ieder mens uniek is en niet binnen hokjes geplaatst kan worden.

Ik heb een turbulent leven gekend wat inmiddels plaats heeft gemaakt voor een leven wat bij mij past: moeiteloos, plezierig en ontspannen. De gebeurtenissen die mij kenmerken en waar mijn kennis en ervaring ligt:

– (v)echtscheiding van mijn ouders;

– alcoholverslaving van mijn vader met alle daaronder liggende problematiek;

– emotionele- en fysieke mishandeling gedurende mijn levenslijn;

– (voor mij) plotseling overlijden van mijn vader (2005) en moeder (2023);

– emotionele- en fysieke afwezigheid van beide ouders;

– depresssies | burn-outs;

– complex uiteengaan met de vader van de kinderen;

– van destructieve (liefdes)relaties naar een liefdesrelatie waarin veiligheid, gelijkwaardigheid en mezelf zijn een de boventoon voeren;

– de uitdagingen en complexiteit van het samengestelde gezin.

Van jongs af aan werd mijn leven getekend door angsten, hyperventilatie en paniekaanvallen. Verstopte ik me voor de buitenwereld, omdat die in mijn beleving altijd donker en boos was. Ik hield me altijd bezig met wat anderen van mij vonden. Ik leefde een verhaallijn van alles en iedereen wat buiten mij lag en had niet het lef en de moed zelf de regie te nemen. Mijn passie en hartsverlangen gingen ten onder en ik raakte verstrikt in een web van angsten en destructieve relaties. Ik was op…

De dood van eerst mijn vader, daarna mijn moeder gaf onder de oppervlakte de aanzet tot de grootste verandering in mijn leven ooit: van  overleven naar leven. Ik was vrij!

Rob Verdoold

Ik ben een technicus in hart en nieren, oplossingsgericht en heb oog voor detail. In de loop der jaren heb ik me gespecialiseerd op het gebied van NLP, Reiki en Systemisch Werk (Familie- en Organisatieopstellingen) en begeleid ik mannen die een stap naar voren willen doen om gezien te worden in wie zij diep vanbinnen zijn: krachtige leiders met een duidelijke en stabiele basis waarop gebouwd kan worden.

Vanuit het verleden en dus eigen levenservaring heb ik mogen ervaren hoe groot het verschil is als we als man zijnde leren om ons hoofd minder de boventoon te laten voeren en meer gaan luisteren naar wat ons hart te vertellen heeft. En ja, dat heeft me echt wel de nodige weerstand en strijd opgeleverd, want zeg nu zelf: het is best een stap om te switchen van “gelijk naar geluk”. Mijn ego was hier te groot en te sterk voor. Tot ik ging samenleven met iemand die haarfijn de vinger op de zere plekken wist te leggen en ik 2 opties had: vluchten of blijven. Ik bleef en ben daar tot op de dag nog altijd ontzettend dankbaar voor, omdat het me de ogen heeft geopend mezelf te zien in wie ik daadwerkelijk ben.

Ik stopte met pleasegedrag voortkomend uit angst te verliezen of het niet goed te doen. Leerde meer mijn stem te gebruiken en uit te spreken wat me bezig hield. Leerde om te gaan met de kracht die zich verschuilde onder een dikke laag van boosheid. Ik was bang voor mijn eigen kracht. Het is weerzinwekkend in te gaan zien hoe geconditioneerd wij als man leven met alle normen en waarden die we hebben meegekregen uit ons gezin van herkomst en alle labels op ons zijn geplakt vanuit de maatschappij. Hoe belangrijk het is om in een gezond contact met mannen te zijn en zo alle conditioneringen langzaamaan te kunnen laten varen. De lasten die wij als man met ons meedragen, ons daarvoor verantwoordelijk voelen en daarmee van invloed zijn op de relaties die we onderhouden, zijn ongekend groot.

Met 2 puberzonen en een samengesteld gezin met een puberzoon en een puberdochter word ik uitgedaagd er te staan, zodat een veilig en prettig klimaat een vruchtbare voedingsbodem is voor ieders toekomst. Ik vind het belangrijk het goede in mezelf naar boven te halen en met name mijn eigen bloedlijn zoveel mogelijk uit te zuiveren en mijn kinderen te vrijwaren van alle shit waar zij niets mee van doen hebben. 8 jaar geleden gingen de moeder van mijn kinderen en ik uiteen wat zich ontaardde in een complexe echtscheiding wat veel strijd en emoties heeft opgeleverd. Inmiddels heb ik vanuit een ander perspectief naar deze situatie kunnen kijken wat een grote verandering teweeg heeft gebracht in mijn dagelijks bestaan.

Vanuit al deze ervaringen, kennis en kunde neem ik mannen mee op pad die strugglen in het werkelijke man zijn, in het vaderschap, in het partnerschap.

Huisje, boompje, beestje. Een ideaalbeeld waar ik heel lang aan vastgehouden heb. Een goede baan, eigen huis, vrouw en kinderen. Op het oog een perfect leven. Dat het onder de oppervlakte rommelde, nam ik voor lief. Ik ging door, werkte veel, leefde vooral voor mijn kinderen en op enig moment was de koek op en besloot de moeder van mijn kinderen te kiezen voor een leven zonder mij. Wat volgde was een groot zwart gat waarin ik zoekende was naar mezelf en naar de ware liefde. Ik had moeite met alleen zijn en was ik ervan overtuigd dat ik heel veel liefde te geven had. Ik was blind voor alles wat mij dreef tot dit “hopeloze” bestaan en drukte gevoelens dat ik niet goed genoeg was de kop in. Dat het roer radicaal omgooien noodzakelijk was, werd me duidelijk toen ik last kreeg van extreme hartkloppingen als gevolg van extreme innerlijke stress.

Rob & Karin samen, privé en op de werkvloer  

Wij, Rob & Karin, co-creators | lovers | “managers” van een samgengesteld gezin legden de basis van ons uiteindelijk gezamenlijk bestaan tijdens de opleiding tot Familie- en Organisatieopstellingen bij Hylke Bonnema te Amsterdam. 

Op het eerste oog 2 tegenpolen, rebellen, eigenzinnig met een grote drang naar onafhankelijk willen zijn (lees: binding- en verlatingsangst). Later bleken wij in de kern veel gemeenschappelijke delers te hebben en waar wij van elkaar verschillen vullen wij elkaar aan.

Onze relatie heeft zich ontwikkeld tot een ongekend niveau voor ons beiden waar veiligheid, onvoorwaardelijkheid, groei- en ontwikkeling belangrijke componenten zijn. Door onze liefde voor elkaar, spiegelende en doortastende houding en het feit dat alles bespreekbaar is (ook al is het soms retemoeilijk en/of spannend) geven we over en weer elkaar de ruimte de krachtige man | passionele vrouw die onszelf verborgen zit te tonen. Iedere dag opnieuw dagen we elkaar uit het beste in jezelf naar boven te halen. Hiermee stappen we uit onze schaduwrollen die voortkwamen uit de wijze waarop wij gevormd waren in de loop der jaren. In onze relatie heerst een balans in de mannelijke en vrouwelijke energie. Dit uit zich met name in hoe wij ons dagelijks leven invullen. Rob is de bouwer van het geheel en Karin van de gedetailleerde vormgeving. Een harmonieus geheel met een toffe sfeer. Vanuit daar “managen” wij een gezin met 4 pubers. Een complexe aangelegenheid die ons veel groei en ontwikkeling bezorgt.

Dat het niet alleen klikt in onze relatie, maar ook op de werkvloer was al heel snel zichtbaar en daarmee hebben wij een unieke werkwijze voor onszelf te pakken. Cliënten zijn lovend over wie wij samen zijn in de omgang alsook onze manier van samenwerken. Vertrouwen in elkaar, ondersteunen en dezelfde missie nastreven alsook gelijke dromen voor wat betreft de toekomst doet wonderen!

Liefde is samen romantisch op de bank zitten

met je smartphone in je handen. – Darum!

There’s always a way – if you’re committed! 

Rob Verdoold & Karin Markus

Co-creators met lef | Levenskunstenaars | Inspirators | Veranderaars | Schrijvers